0766 53 78 87
Ce este o baterie?

Ce este o baterie?

Ce este o baterie?

Definiția bateriei

O baterie este un dispozitiv de înmagazinare și furnizare de energie electrică printr-o reacție chimică. Dacă este o baterie reîncărcabilă (acumulator) această reacție chimică este reversibilă. Indiferent ca este vorba de o baterie simplă (primară) sau o baterie reîncărcabilă (acumulator), acestea au terminale pozitive (+) și negative (-). O baterie poate fi formată din una sau mai multe celule, care transformă energia chimică stocată direct în energie electrică. Când se conectează un consumator la bornele/terminalele bateriei, electronii încărcați cu sarcină electrică trec de la borna negativă la cea pozitivă, astfel se furnizează curent electric. În funcție de caracteristicile curentului furnizat, aceasta poate alimenta de la un simplu led, un ceas, un computer, un telefon mobil și alte dispozitive sau echipamente electronice.

Clasificarea bateriilor

După tip, bateriile sunt clasificate în baterii primare și baterii secundare.

- bateriile primare sunt baterii de unică folosință, acestea sunt construite pentru a fi utilizate atât timp cât furnizează curent electric, după care trebuie înlocuite. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu pot fi reîncărcate, deoarece reacția chimică nu este reversibilă, iar materialele active nu revin la formele lor originale. Aceste tipuri de baterii sunt utilizate frecvent în dispozitive portabile, care necesită un curent mic. Cele mai comune astfel de baterii primare includ baterii alkaline, superalkaline, li-ion și baterii zinc-carbon…

- bateriile secundare, numite și baterii reîncărcabile sau acumulatori, sunt construite pentru a putea fi reîncărcate și reutilizate de multe ori. Aceste baterii pot fi reîncărcate după furnizarea curentului înmagazinat, după descărcare cu ajutorul reacției chimice reversibile. Echipamentele destinate acestei operațiuni sunt cunoscute sub denumirea de încărcătoare. Din această categorie bateriile plumb-acid sunt cele mai vechi tipuri de baterii reîncărcabile.

Tot din această categorie fac parte și bateriile cu celule uscate. Acestea sunt de mai multe tipuri și mărimi. Se diferențiază în special prin materialele din care sunt fabricate. Alte tipuri de baterii includ celulele nichel-cadmiu (NiCd), celulele hidrură de metal nichel (NiMH), celulele litiu-ion (Li-ion). În ultima perioadă bateriile NiCd au fost înlocuite de bateriile NiMH în majoritatea aplicațiilor datorită caracteristicilor superioare, deși bateriile NiCd sunt încă utilizate în echipamente medicale. În prezent, cele mai noi baterii apărute, sunt bateriile Li-ion, care au cele mai bune caracteristici.

Bateriile sunt disponibile în numeroase dimensiuni, care variază de la bateriile mici utilizate în cele mai mici dispozitive (ceasuri de mână, telecomandă, sau alte echipamente…), acestea le regăsim sub coduri de LR sau AG, până la baterii staționare mari, capabili să alimenteze consumatori mari, (folosite pentru alimentarea centarele de date, centralele telefonice, centrale electrice… )

Aveti o intrebare? 0766 53 78 87
Suport vanzari vanzari@carbat.ro
Suport tehnic tehnic@carbat.ro